Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71
Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

intervisie

probleem analyse

persoonlijke ontwikkeling

context

De meeste mensen schrijven nog maar weinig met de hand. Zonde, want het schrijven met de hand brengt je zo prachtig in verbinding met diepere lagen van jezelf. Wie een dagboek bijhoudt weet hoe het werkt: je verrast jezelf met wat je opschrijft. Deze werkvorm maakt gebruik van dit mechanisme en combineert het met de uitnodigingen die Rake Vragen maken. Heel geschikt dus voor selfcoaching en probleemanalyse. Je kunt deze methode ook met een intervisiegroep doen. Alle groepsleden zijn dan tegelijk aan het werk.

demonstratie

beschrijving

 1. Sorteer de kaarten in je voorbereiding op kleur.
 2. Begin met een specifieke situatie in gedachten. Iets waar je graag een stap in zou willen zetten.
 3. Bepaal welke categorie waarschijnlijk het meest relevant is voor deze situatie: waar zou het mee te maken hebben? Zorg dat de keuze zorgvuldig gemaakt wordt.
 4. Beantwoord elke vraag uit de gekozen categorie. Alle antwoorden moeten worden opgeschreven. In de volgorde waarop de vragen liggen. Zorg dat je antwoorden betekenisvol zijn en schrijf de antwoorden Niet in steekwoorden maar in volle zinnen. Iedere vraag levert gemakkelijk twee tot vier zinnen aan antwoord op. Het gaat om het proces van schrijven.
 5. Reflecteer op het schrijven. De volgende vragen kunnen je helpen:
  • Hoe was het om dit te doen?
  • Hoe heb je jezelf georganiseerd tijdens het schrijven? Hoe heb je gezorgd dat je in de best mogelijke staat was om dit te doen?
  • Wat brengt schrijven je dat praten of typen niet brengt?
 6. Onderzoek vervolgens de antwoorden. Suggesties voor vragen:
  • Wat is het verhaal dat er ligt? Waar gaat het vooral over? 
  • Wat is er niet of zwak vertegenwoordigd? 
  • Hoe is het veranderd vanaf de eerste vraag naar de laatste vraag?

7. Sluit af met een conclusie en/of een besluit.

variaties

 • Je kunt bij stap 3 ook precies de tegenovergestelde keuze maken: de categorie die er waarschijnlijk het minste mee te maken heeft. Doe dit wanneer degene met wie je werkt zit in overtuigingen en besluiten.
 • Als alle vragen uit die ene categorie beantwoord zijn en je hebt het gevoel dat het nog te vroeg is het proces af te ronden, voeg dan een willekeurige vraag uit de vier andere categorieën toe en beantwoord ook deze vragen.
 • Voor je stap 7 zet kun je ook afsluiten met een samenvatting in vorm van een metafoor.

aandachtspunten en tips

 • Als je merkt dat er weerstand is op een vraag, ga dan niet onderzoeken waar die weerstand mee te maken heeft, maar besluit gewoon dan je alle vragen zo goed mogelijk gaat beantwoorden. Blijf zo veel mogelijk in de trance van het schrijven. Verras jezelf door wat je blijkt op te schrijven.
 • Maak het jezelf comfortabel bij het schrijven. Zorg dat je lekker zit, een fijne pen hebt en voldoende papier. Het lijken open deuren maar het kan een groot verschil maken!
 • Een deel van de ontwikkeling die je doormaakt in dit proces, is onbewust. Spreek af om de antwoorden over twee weken nog eens door te nemen. Je kunt dan heel goed het verschil merken: zou je nog steeds dezelfde antwoorden geven? Waarschijnlijk niet. Zo word je je bewust van je groei.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments