Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

1-op-1 coaching

intervisie

systemisch werk

creatief proces

context

Deze werkvorm is een van de meest speelse en lichte manieren om met Rake Vragen te werken. Het werkt het beste als je het volstrekt niet serieus neemt, maar als een grappig experiment benadert. In een coaching of intervisie kun je het als een opdracht tussen de ontmoetingen door, inzetten.

demonstratie 

beschrijving

 1. Stel via de app een vraag of breng een casus in: waar wil je deze methode voor gebruiken? Dilemma’s zijn geschikte vragen, patronen van ergernissen zijn goed te gebruiken of als je geen idee hebt waar te beginnen.
 2. Degene die de app ontvangt maakt een tekening van de vraag met behulp van de grijze kanten van de kaarten. Alsof het een opstelling is. Maak een foto van de tekening en stuur deze naar de casusinbrenger.
 3. Begin vanaf hier een gesprek met elkaar. Interessante richtingen kunnen zijn (maar bedenk vooral je eigen vragen):
  • wat verrast je aan de tekening?
  • wat zie je erin?
  • waar gaat het vooral over?
  • welke vraag zou je gesteld willen hebben (draai die kaart om)
  • kijk je via de tekening naar de oplossing of naar het probleem?
  • wat zie je in de tekening? Hoe het was, hoe het is of hoe het kan worden?
 4. Het gesprek is afgelopen als de casusinbrenger een bericht stuurt met alleen het woord ‘dankjewel’. Dit is de code voor dat het voldoende is.

variaties

 • Maak nieuwe tekeningen/opstellingen op basis van de antwoorden bij stap 3. Als de tekening bijvoorbeeld laat zien hoe het was, maak dan ook een tekening van hoe het kan zijn.
 • Maak een belafspraak en reflecteer samen over het proces en wat zichtbaar aan het worden is via de tekeningen. Spreek af om binnen 24 uur na het gesprek opnieuw een tekening met maken, met hoe het de casus verander is door het gesprek.
 • Vraag een onbekende om dit te doen. Bij voorkeur is het iemand met in elk geval een klein beetje systemische kennis zodat hij/zij de gelaagdheid in het proces kan herkennen.

aandachtspunten en tips

 • Maak per casus een app groep zodat de foto’s niet door elkaar gaan lopen.
 • Je kunt deze werkvorm met 2 tot 4 mensen per appgroep doen. Spreek met elkaar duidelijke regels af over het gebruik van de appgroep. Bijvoorbeeld dat je niet verplicht bent om te reageren op elkaars berichten en dat er geen meningen over de app verstuurd worden.
 • Spreek af dat je alleen foto’s en tekst gebruikt. Video’s en audioberichten claimen te veel.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments