Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

conflict

probleem analyse

besluit vorming

systemisch werk

context

Rake Vragen zijn anders dan andere vragen om ze specifiek gericht zijn op informatie uit het systemische domein. Dit betekent onder andere dat ze niet vragen naar inhoud of voorbeelden. Het betekent ook dat wanneer je geen informatie uit het systemische domein nodig hebt, je helemaal geen Rake Vragen hoeft te gebruiken. Als je hier over twijfelt gebruik dan deze werkvorm.

demonstratie 

beschrijving

 1. Begin met de kaarten te sorteren op kleur. In deze werkvorm kies je van elke kleur één kaart.
 2. Kies als eerste een lichtgroene vraag. Deze vraag gaat over jou. Het is als een spiegel in relatie tot de reden dat je deze werkvorm inzet.
 3. Als tweede, derde en vierde kies je respectievelijk een donkergroene, donkerblauwe en gele vraag. Deze vragen gaan over hoe systemen zorgen dat ze overleven, beter bekend als ‘systemische wetmatigheden’.
 4. Kies tenslotte een lichtblauwe vraag. Deze vragen zijn niet op iets specifieks gericht.
 5. Nadat je de vragen in deze volgorde gekozen hebt, beantwoord je ze ook in deze volgorde.
 6. Eindig met deze vragen:
  • waar kan nu de beweging vandaan komen?
  • wat is dus een zinvolle volgende stap?

variaties

 • In plaats van de vragen gericht te kiezen kun je per kleur ook een willekeurige vraag nemen. Door ze bijvoorbeeld blind te trekken uit de stapel met die kleur.
 • Je kunt de vragen zelf beantwoorden maar je kunt het ook samen doen. Vraag iemand om het met jou te doen. Of voor jou!
 • Er zijn verschillende startpunten mogelijk vanuit waar jij de vraag beantwoord. Als het gaat om een persoonlijke situatie, zou je de vraag vanuit jou als persoon kunnen beantwoorden. Of als vertegenwoordiger van wat belangrijk is in jouw familie. Als het om een zakelijke context gaat, kun je kiezen om de vraag vanuit jou als persoon te beantwoorden of vanuit je functie of als vertegenwoordiger van het team of de gehele organisatie. Afhankelijk van wat je kiest, krijg je andere antwoorden.

aandachtspunten en tips

 • Als je de vragen vanuit een zakelijke context beantwoordt, kun je de mensen met wie je werkt er ook bij betrekken. Dat hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn maar kan gewoon tijdens lunch. Dan zeg je iets als ‘wat mij al een tijdje bezighoudt is hoe ik als functie X … kan realiseren. Ik vraag me af …’ En hier stel je dan de vraag.
 • Je kunt de start van het onderzoek iets makkelijker maken door voor je begint met de lichtgroene vraag, de volgende vragen te stellen:
  • waar gaat het over in één zin?
  • wanneer heb je er het meeste last van?
  • waar zou je het liefste op willen uitkomen?
 • Als je meer wilt weten over volgordes van vragen stellen, zoek dan mijn uitleg over analytisch en systemisch op. Je vindt een video op YouTube en op www.rakevragen.com die je meer vertelt over de achtergronden.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments