Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

1-op-1 coaching

teamcoaching

intervisie

context

Veel werkvormen in systemisch werk zijn gericht op het verleden, op toen. Deze werkvorm neemt ook nu en de toekomst mee. Het is goed te gebruiken wanneer mensen een beetje vastzitten in hun denken.

demonstratie 

beschrijving

 1. De start is een casus. Een probleem of ongewenste situatie. Laat de persoon met wie je werkt er iets over vertellen. Net zo veel als nodig is tot hij/zij vindt dat het genoeg is om mee te kunnen werken.
 2. Laat een vraag kiezen die hoort bij het verleden.
 3. Laat een vraag kiezen die hoort bij vandaag, bij heden.
 4. Laat een vraag kiezen die mogelijk hoort bij de toekomst. Mogelijk, want de toekomst is ongewis.
 5. Kijk naar de vragen en bespreek de betekenis. Onderstaande vragen kunnen behulpzaam zijn om het gesprek op gang te brengen:
  • Welke vraag trekt? Waar gaat de aandacht naar toe?
  • Welke vraag genereert het meeste energie?
  • Wie of wat zou de vragen het beste kunnen beantwoorden?

variaties

 • Als je met een team werkt, bespreek dan voor je start wat de beste manier van werken is: gezamenlijk de vragen kiezen (en dus vanuit consensus werken) of juist ieder individueel de vragen laten kiezen (en dus informatie uit de verschillen ophalen). In het laatste geval zul je meerdere kaartensets nodig hebben zodat dezelfde vragen gekozen kunnen worden.
 • Speel met hoe je de kaarten neerlegt. De meeste mensen zullen het verleden links neerleggen, het heden recht vooruit en de toekomst rechts. Je kunt het ook in een rechte lijn neerleggen, met het verleden direct voor (of zelfs achter!) iemand, het heden ietsjes daarvoor en de toekomst het verste weg. Bespreek hoe dat het anders maakt: wat is er nu mogelijk wat eerst niet mogelijk was?
 • Bied aan dat jij als begeleider óók vragen zult kiezen. Gebaseerd op wat je weet en wat je gehoord hebt van degene(n) met wie je werkt. Zorg er wel voor dat jouw vragen niet als ‘beter’ worden ervaren maar gebruik het als contrast om het gesprek te verbreden.

aandachtspunten en tips

 • Stel vragen over de verbanden. Kijk ook naar wat ontbreekt: wat is er niet wat je wel zou verwachten? Vraag naar voorbeelden: hoe zie je de vragen die gekozen zijn, terug in de dagelijkse realiteit?
 • Gebruik veel stiltes bij deze werkvorm en laat degene(n) met wie je werkt zo veel mogelijk hardop denken.
 • Je kunt een selectie van de vragen maken wanneer je denkt dat 50 vragen te veel zijn. Zorg dat je van iedere kleur vraag hetzelfde aantal weghaalt, de kleuren komen overeen met verschillende categorieën.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments