Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

1-op-1 coaching

teamcoaching

conflict

probleem analyse

context

Werk je wel eens met het in kaart brengen van krachtenvelden? Dan spreekt deze werkvorm je misschien aan want het is te gebruiken in al die situaties waarin je ook een krachtenveldanalyse zou gaan maken. Je brengt het ‘veld’ rondom een situatie in beeld waarbij je niet alleen kijkt naar de onderlinge relaties maar ook naar het geheel. Door naar dit beeld te kijken, kunnen nieuwe inzichten en oplossingen gevonden worden en je kunt bijvoorbeeld de impact van een gekozen oplossing testen.

demonstratie 

beschrijving

   1. Breng het krachtenveld in beeld. Dat doe je door eerst de belangrijkste spelers in beeld te brengen. Inventariseer de belangrijkste spelers.
   2. In een krachtenveldanalyse kun je gemakkelijk verdwalen in de hoeveelheid. Als het er meer dan vijf zijn, moet je eerst ordenen. Breng eerst alleen die drie tot vijf spelers in beeld die het vermogen hebben anderen te leiden in dit veld. De anderen voeg je alleen stuk voor stuk in als er iets lijkt te ontbreken.
   3. Begin met een plattegrond. Maak een plattegrond van het huidige krachtenveld met behulp van de grijze kanten van de kaarten.
   4. De kaarten die je niet gebruikt kun je opzijschuiven zodat je focus houdt. Vanaf hier kun de technieken die je gebruikelijk inzet, toepassen aangevuld met het volgdende:
   5. Bedenk op welke plek in het krachtenveld je de kaart zou willen omdraaien om de vraag te zien.
   6. Bedenk voordat je dit doet wat de betekenis hiervan is. Is de vraag er een die gesteld zou moeten worden aan die plek? Is het een vraag die leeft op die plek? Is die plek degene die deze vraag zou moeten stellen?
   7. Keer de kaart om en beantwoord de vraag zoals je bij stap 6 voorbereid hebtHerhaal stap 5 tot en met 7 net zo vaak als nodig is maar niet meer dan vijf keer. Meer dan vijf keer geeft te veel informatie. Weet dat de vragen opvallend vaak op de goede plek blijken te liggen.

variaties

 • Breng behalve spelers (mensen) ook concepten in beeld. Bijvoorbeeld de reden waarom iets ooit gestart is, een doel of een kwaliteit.
 • Als het krachtenveld in een organisatiecontext plaatsvindt, dan kun je zowel de functies als de mensen die de functies vervullen opnemen in het beeld. Zij hoeven namelijk niet per se op dezelfde plaats te staan. Als je de analyse maakt met een vertegenwoordiger van de organisatie kun je ook steeds vragen: wie breng je in beeld hier? De functie of de persoon?
 • Een krachtenveld en opstelling maken gebruik van vergelijkbare technieken maar verschillen van elkaar doordat je in een krachtenveld vooral macht en invloed onderzoekt en in een opstelling beweging en verbinding. Vanaf stap 4 zou je heel goed het veld simultaan kunnen benaderen: eerst vanuit krachtenvelddenken en dan vanuit systemisch denken. Het hoeft elkaar niet uit te sluiten!

aandachtspunten en tips

 • Je weet nooit waar het gedrag van iemand mee te maken heeft. In de systemische benadering ga je ervan uit dat gedrag nooit individueel is maar een reactie op iets anders. Dit ontslaat niemand van de plicht om zich verantwoord te gedragen maar geeft wel een andere betekenis aan gedrag. Als je een systemische krachtenveldanalyse wilt maken, moet je dit expliciet meenemen in je benadering.
 • Bij stap 2 maak je een selectie van de kernspelers in het krachtenveld en daarna voeg je eventueel een of meerdere anderen toe. Experimenteer met het toevoegen en verwijderen van anderen zodat je goed zien wat de verschillen zijn en dus wat ieders bijdrage is.
 • Besteed bij stap 5 aandacht aan waarom je juist een vraag vanuit die plek zou willen hebben.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments