Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

1-op-1 coaching

teamcoaching

probleem analyse

besluit vorming

context

 

Scenario’s lenen zich uitstekend voor het uitwerken van plannen. Je hebt een doel gedefinieerd, hoe ga je dit doel bereiken? Een tweede veel gebruikte toepassing voor scenario’s is het afwegen van keuzes of dilemma’s: hoe wordt het als je het op de ene manier doet, hoe gaat het op de andere manier?

Je kunt deze werkvorm voor jezelf gebruiken maar over het algemeen gaat het makkelijker wanneer je er met iemand hardop over van gedachten kunt wisselen. De werkvorm is goed te gebruiken in één-op-één coaching of in kleine groepen, bijvoorbeeld een MT.

 

demonstratie 

beschrijving

 1. Sorteer de kaarten op soort symbool op de achterkanten (zie inleiding voor de uitleg over de symbolen).
 2. Maak met de grijze kanten van de kaarten een ‘tekening’ die de huidige situatie weergeeft.
 3. Maak met de grijze kanten van de kaarten een ‘tekening’ die de gewenste situatie weergeeft.
 4. Bespreek de scenario’s op basis van de vraag ‘waar kan de beweging vandaan komen?’ Als je deze vraag stelt voor je vraagt ‘hoe dan?’ kun je gebruikmaken van de beweging die er als vanzelf al is.

variaties

 • Je kunt stap 2 en 3 ook omkeren. Volg je instinct om te bepalen wat de beste volgorde in dit geval is.
 • Als je met een team werkt, kun je ieder teamlid vragen om een eigen ‘tekening’ te maken. Hiermee maak je de verschillen in de startsituatie of de gewenste situatie zichtbaar en dus communiceerbaar. Je hebt dan wel meerdere kaartensets nodig.
 • Voeg nadat je stap 3 hebt gedaan een tussenstap toe: wat is mogelijk een tijdelijke situatie die nodig is om de gewenste situatie te bereiken? Dit is vooral behulpzaam wanneer er een groot contrast is tussen de huidige en gewenste situatie.
 • Een variant op de vraag uit stap 4 is om te onderzoeken waar in de scenario’s een hefboom is en de kaart op die plek om te draaien om de vraag te bekijken en te beantwoorden.

aandachtspunten en tips

 • Maak een foto van de ‘tekeningen’.
 • Je kunt ook andere objecten aan de ‘tekeningen’ toevoegen. Denk aan theezakjes, een potlood of klassiek opstellingsmateriaal. Gebruik wat voor handen is.
 • Ga niet te snel in de actie- en oplossingenmodus. Verken eerst via de scenario’s in ongeveer 10 minuten welke bewegingen er van nature al aanwezig zijn. Je zwemt niet tegen de stroom in maar surft op de mogelijkheden die er zijn.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments