Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

teamcoaching

intervisie

systemisch werk

context

Bij deze werkvorm gebruik je alleen de pijlen. Je onderzoekt met deze werkvorm de bewegingen die er zijn. Dat werkt goed wanneer je merkt dat een verhaal al vaak verteld is, zo vaak dat iedereen het is gaan geloven. Een routinematig verteld verhaal (of probleem) is al vaak besproken, er is al uitgebreid over nagedacht. Dus is er nog iets anders nodig dan verstandig nadenken.

demonstratie 

beschrijving

 1. Bij deze werkvorm gebruik je de grijze kanten van kaarten, je hebt alleen die met de pijlen nodig en nog één icon. Het icon geeft een focuspunt.
 2. Laat het verhaal over het probleem vertellen. Leg voor ieder element dat je hoort een pijl neer. Leg de pijl ten opzichte van het focuspunt neer. Degene die het verhaal vertelt, kijkt toe terwijl je dit doet.
 3. Kijk samen naar het beeld dat ontstaan is. Controleer of de ander het beeld herkent. Verschuif een of meerdere pijlen als dat nodig is voor de herkenning (en natuurlijk vraag je hierop door).
 4. Als iedereen het beeld herkent, ga je samen op zoek naar waar de status quo doorbroken kan worden. Vanuit welke plek? Het veranderen van één positie kan een geheel nieuw beeld opleveren. Bijvoorbeeld door een pijl om te keren of er een toe te voegen. Over het algemeen is het verschuiven van 1 tot 3 kaarten voldoende om de beweging op gang te brengen.
 5. Bespreek hóe die verschuiving in de echte wereld gerealiseerd kan worden. Is de verschuiving een overtuiging van een of meerdere mensen? Heeft iemand verantwoordelijkheden van een ander overgenomen en moet dit weer hersteld worden? Is er informatie die gedeeld moet worden? Het kan van alles zijn, ga op een speelse manier op onderzoek uit. Test een paar mogelijkheden in gedachten.

variaties

 • Je kunt met degene die het verhaal vertelt, afspreken om pas te kijken wanneer het verhaal af is. Hij/zij ziet dan niet de ontwikkeling van het verhaal maar krijgt in één keer het eindbeeld.
 • Andersom kan ook: dat je de ander in plaats van nauwelijks, juist álle controle geeft. Je laat hem of haar dan zelf de pijlen neerleggen. Met deze variant krijg je meer het beeld van de persoon zelf. Met de standaardversie ontstaat het beeld van wat er doorklinkt in het verhaal. Over het algemeen brengt dit wel meer inzichten maar voor sommige mensen is het minder acceptabel als jij als begeleider de kaarten neerlegt.
 • Je kunt ook meerdere mensen tegelijk het beeld laten neerleggen. Je krijgt dan verschillende lagen van het verhaal te zien.

aandachtspunten en tips

 • Luister naar hoe het verhaal mogelijk aangepast wordt doordat de nieuwe informatie die door het beeld met de pijlen ontstaat, gelijk verwerkt wordt. Je hoort dit doordat de toon of het tempo van de verteller verandert. Let ook op veranderingen in de fysiologie van de verteller. Hoor je zijn/haar adem stokken? Wordt hij/zij onrustig en begint op de stoel te wiebelen? Als je dit waarneemt, noem het hardop. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘het lijkt wel of je onrustig wordt. Klopt dat? Waar reageer je op?’.
 • Als je te weinig pijlen hebt, kun je ook luciferstokjes gebruiken. De kopskant is dan de richting van de pijl. Er zijn ook post-it blaadjes in vorm van een pijl verkrijgbaar. Hier kun je op schrijven, dat kan van toegevoegde waarde zijn.
 • Let er in de bespreking op dat het nooit gaat om welk beeld het meest waar is, of wie het het beste heeft neergelegd. Het gaat om het onderzoek naar waar de beweging mogelijk is.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments