Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

probleem analyse

persoonlijke ontwikkeling

creatief proces

context

Deze werkvorm heet Me, myself and I omdat je eigenlijk alleen maar in gesprek gaat met jezelf. Gebruik deze werkvorm wanneer er van alles door elkaar heen loopt en je wilt dit ontvlechten. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand zowel een zakelijke relatie hebt, als een relatie in een vriendschappelijke context en je hebt hier last van, omdat je soms niet meer weet waar een reactie bij hoort. Je kunt deze werkvorm ook gebruiken wanneer je vermoedt dat er sprake is van projectie.

demonstratie 

beschrijving

 1. Schud de kaarten.
 2. Lees de vragen en verdeel de kaarten in drie rubrieken:
  • vragen die relevant zijn;
  • vragen die níet relevant zijn;
  • geen van beide.
 3. Als alle vragen op deze manier gerubriceerd zijn, tel dan per rubriek het aantal kaarten. Hoeveel kaarten liggen er bij iedere rubriek? Voordat je verder gaat, sta je er even bij stil. Wat vertelt dit je?
 4. Kies vervolgens de minst aantrekkelijke stapel.
 5. Sorteer deze stapel op kleur, op categorie vragen. Welke kleur trekt steeds je aandacht? Waar valt je blik steeds op? Mogelijk vertelt het je iets. Het is voor het onderzoek interessant om je bewust te zijn van dit soort zaken, ook al lijkt het vooraf betekenisloos.
 6. Beantwoord alle vragen van de stapel die het meest je aandacht trekt. Praat niet in statements of steekwoorden maar maak er een gesprek van, een verkenning. Praat nog even door, ook als je denkt dat je alles al gezegd hebt.
 7. Eindig met een conclusie of een besluit.

variaties

 • Je zou nog een vierde rubriek kunnen toevoegen: de mogelijkheid van beide. De vraag zou zowel relevant als niet relevant kunnen zijn. In de beschrijving is deze optie weggelaten om de werkvorm niet te complex te maken.
 • Er zijn verschillende redenen waarom een stapel onaantrekkelijk kan zijn. Bijvoorbeeld door de vraag die bovenop ligt of door de hoeveelheid. Als het je relevant lijkt, kun je deze redenen bespreken.
 • Je kunt natuurlijk ook voor de meest aantrekkelijke stapel kiezen maar de instructie om de minst aantrekkelijke te kiezen, is disruptief. Dat helpt om uit de verwarring of projectie te komen.

aandachtspunten en tips

 • Het lezen en verdelen van de vragen moet je zo snel mogelijk doen. Snelheid is belangrijker dan zorgvuldigheid in dit geval. Hoe langer je bij een vraag stilstaat, hoe moeilijker het is om een keuze te maken.
 • Deze werkvorm is een procedure om bijna willekeurig vragen te kiezen die je daarna gaat beantwoorden. Zo kom je uit het patroon of mogelijke projectie.
 • Om tot een conclusie of besluit te komen zou je kunnen vragen: ‘wat weet je nu wat je eerder niet wist?’.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments