Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

1-op-1 coaching

persoonlijke ontwikkeling

creatief proces

context

Dit is een speelse werkvorm om jezelf of iemand die je begeleidt, uit een vastgeroest patroon te halen, ondanks de naam. Gebruik het als je even niet meer weet hoe het verder moet of wanneer je merkt dat je in rondjes draait. Als je een coach bent, kun je deze werkvorm ook inzetten als opdracht voor de coachee.

demonstratie 

beschrijving

  1. Kies uit elke kleur één vraag. De vraag die je heel goed vindt. Een kaart met een vraag die je zelf niet had kunnen bedenken in relatie tot datgene wat je bezighoudt. Maar je mag de vraag niet beantwoorden.
  2. Deze vijf vragen, die kaarten, die leg je op verschillende plekken in je huis of in je werkomgeving. Plekken waar je vaak langskomt. Bijvoorbeeld bij de voordeur, of bij je wekker, of op het toilet of bij je koffieautomaat. Dat soort plekken, daar leg je een kaart neer.
  3. En dan… doe je niks. Spreek alleen met jezelf af dat je ze een poosje laat staan. Soms zul je die plek passeren zonder dat je de vraag ziet. En zul je de vraag wel zien. Echt zien. En voelen. Of een stemmetje in je hoofd horen, nadat je de vraag voorbij bent gelopen. En dan wordt het irritant. Die vraag wordt irritant. Dáár wil je zijn, bij die irritatie, daar is het begin van een beweging.

variaties

  • Bij stap 1 kies je de vraag die je heel goed vindt. Je kunt ook een willekeurige vraag kiezen.
  • Het kiezen zelf heeft ook een aantal varianten: als je de coach bent, kun je de coachee laten kiezen, je kunt als coach kiezen of je kiest samen. Iedere aanpak heeft andere voor- en nadelen. Als je altijd de ene aanpak kiest, zet dan ook eens een keer een andere in om te onderzoeken wat dat brengt.
  • In plaats van dat je de kaarten in je omgeving plaatst, vraag je je omgeving jou een van de vragen te stellen. Laat je irriteren door het moment waarop die vraag gesteld wordt. Of door de persoon die de vraag stelt.

aandachtspunten en tips

  • Het kan gebeuren dat niet jij maar mensen in je omgeving de kaart daar irritant vinden: ‘kan die kaart daar niet weg?’ Vraag wat ze stoort aan de kaart. Vraag hoe ze de vraag zouden beantwoorden. Gebruik de irritatie (en de energie die daarbij meekomt) om er iets betekenisvols van te maken.
  • Je kunt ook vertellen over wat je bezighoudt, waarom die vraag daar staat en wat die vraag voor jou op dat moment betekent. Laat je verrassen door de woorden die je mond verlaten. Of de antwoorden uit je omgeving. Vooral die antwoorden die je zelf nooit had kunnen bedenken zijn waardevol: het brengt je verder.
  • Je kunt de vragen ook fotograferen en als schermachtergrond gebruiken.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments