Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

1-op-1 coaching

teamcoaching

conflict

besluit vorming

systemisch werk

context

Gedrag is nooit van het individu alleen maar ook deel van een groter systeem, zo luidt een van de belangrijkste uitgangspunten in systemisch werk. De manier om hiermee te werken is nogal eens indirect. In deze werkvorm gebruik je het juist heel direct.
De werkvorm leent zich goed voor al die situaties dat je het gevoel hebt niet echt verder te komen. Dat je keurig de juiste technieken toepast, maar je niet helemaal kunt voelen dat het echt betekenisvol is.

demonstratie 

beschrijving

 1. Kies één vraag die je zou willen beantwoorden in relatie tot wat je bezighoudt. Het maakt niet zo veel uit hoe die vraag gekozen wordt, als degene om wie het gaat er maar van overtuigd is dat het een heel goede en relevante vraag is.
 2. Markeer op de tafel waaraan je werkt vier verschillende vlakken. Ieder vlak hoort bij een bron van waar een antwoord vandaan kan komen. In deze werkvorm leg je de kaart met de vraag steeds op de bron waar je op dat moment uit put.
 3. Geef antwoord op de vraag.
 4. Bepaal vervolgens uit welke bron het antwoord komt. Dit kan zijn:
  • het analytisch domein > wat je van plan bent;
  • het persoonlijk geweten > wat er van je gevraagd wordt;
  • het collectief geweten > wat je doet als je je mee laat voeren;
  • het universele geweten > wat je zou doen als je helemaal vrij was om iets goeds te doen voor jezelf en het grotere geheel waar je bijhoort.
 5. Beantwoord vervolgens dezelfde vraag vanuit de drie andere bronnen. Iedere bron brengt je in verbinding met een andere laag.
 6. Gebruik de inzichten om tot een plan of besluit te komen.

variaties

 • Als je ervaren bent in systemisch werk en opstellingen, kun je de vraag en de bronnen gemakkelijk combineren met een opstelling. Degene over wie het gaat wordt dan representant van de antwoorden bij iedere bron.
 • Je kunt ook voor de drie andere bronnen, andere vragen kiezen. Beantwoord dan iedere vraag vanuit de aangewezen bron en breng de antwoorden met elkaar in verband tot één logisch geheel.
 • Of draai het om: verbind je met een van de bronnen. Wat is vanuit die positie een goede vraag om te stellen?

aandachtspunten en tips

 • Ga niet te snel. Vraag goed door. Vraag naar bewijs (hoe weet je dit het waar is) en vraag naar verschil (wanneer was het anders?).
 • Het werken vanuit de gewetens is voor mensen die nog niet erg ervaren zijn in het systemische taalgebruik en werkvormen, soms wat vaag. Besteed in dat geval vooraf iets meer aandacht aan uitleg en holding space.
 • De vier vlakken zijn nodig om een visueel anker te hebben. De gewetens kunnen gemakkelijk door elkaar heen lopen. Via het visuele anker is het makkelijker om een onderscheid te maken. Je kunt in plaats van een visueel anker ook een kinesthetisch anker maken van bijvoorbeeld vier stoelen. Iedere stoel vertegenwoordigt dan een andere bron van antwoorden.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments