Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

conflict

intervisie

probleem analyse

besluit vorming

context

Soms is het nodig of fijn als je zelf inhoudelijk op afstand blijft staan. Als er één iemand is die zich volstrekt niet bemoeit met de inhoud. Daar is deze werkvorm geschikt voor. In je voorbereiding trek je je inhoudelijk volledig terug. Je doet als begeleider niet mee met het inhoudelijke gesprek. Blijf op afstand. Zodat je daarmee de bedding kunt maken waarin de anderen de antwoorden kunnen gaan vinden.

demonstratie 

beschrijving

 1. Schud de kaarten goed en maak een waaier van de kaarten, met de grijze kanten naar boven. Degene met wie je werkt ziet de vragen dus niet.
 2. Vraag één van de kaarten te kiezen zonder te zien welke vraag het is. Doe alsof deze vraag iets zegt over de oorsprong van het probleem en laat de vraag beantwoorden. Het beantwoorden moet het karakter van hardop denken hebben: wat als het zus is? Wat als het zo is? De combinatie van een willekeurige vraag en het hardop denken in relatie tot de oorsprong, is een enorme krachtige uitnodiging om nieuwe verbindingen te leggen.
 3. Laat nu een tweede vraag kiezen. Opnieuw blind. Bij deze vraag doe je net alsof deze vraag relevant is voor de oplossingsrichting. Misschien is het niet waar, heeft het er niets mee te maken, maar je doet gewoon net alsof. En ook hier weer, de ander beantwoordt deze vraag op zoveel mogelijk verschillende manieren.
 4. Sluit het gesprek af met oplossings- of actiegerichte vragen:
  • waar is er iets veranderd en wat betekent dat voor de plannen?
  • wat is de beste volgende stap?
  • hoe weet je dat dit de beste stap is?
  • wie of wat zijn er nu wel bij betrokken die er eerder niet bij betrokken waren?
  • wat ga je nu doen?

variaties

 • Als je met een groep werkt, kun je ook subgroepen maken. Geef de subgroepen opdracht om met zo veel mogelijk verschillende antwoorden te komen. Breng de groep na ongeveer 10 minuten weer bij elkaar en vraag iedere groep om te delen wat ze besproken hebben. Vaak ontstaat er centraal thema dat eerder nog verborgen was.
 • Met de oorsprong van het probleem en de oplossingsrichting zit je eigenlijk altijd goed, die kun je altijd doen. Maar het zijn slechts twee voorbeelden. Je kunt ook een willekeurige vraag trekken die iets zegt over de kwaliteiten van het team. Of over wat het team moet leren om een volgende stap te kunnen zetten. Of over de ontwikkelingsfase van deze organisatie. Bedenk je eigen relevante koppelingen.
 • Gebruik de intelligentie van het systeem en laat degene(n) met wie je werkt na stap 2 zelf bedenken welke koppeling gelegd zou kunnen worden. In stap 3 is de koppeling die met een oplossingsrichting maar misschien zijn er wel veel betere keuzes te maken.

aandachtspunten en tips

 • Voor sommige mensen is op deze manier ‘doen alsof’ echt een stap te ver. Fair enough. Kies dan een andere werkvorm, een waarin iets meer ruimte is voor ratio en de deelnemers meer controle hebben over de inhoud van het proces.
 • Omdat je begint bij de oorsprong van het probleem, komen vaak de gebeurtenissen uit het verleden die nog niet helemaal verwerkt zijn, naar voren. Dit is heel voedend voor de mensen die er toen niet bij waren. Door de verhalen te horen, worden ze op een of andere manier meer ingesloten. Ze voelen namelijk wel dat er iets is. Dus het is een relevant gesprek wat op meerdere lagen effect heeft.
 • Zorg voordat je begint dat de mensen met wie je werkt, ook echt aanwezig zijn. Als ze met hun gedachten nog elders zijn, dan is het erg lastig om je over te kunnen geven aan het doen alsof.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments