Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71

Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

besluit vorming

persoonlijke ontwikkeling

context

Soms moet je een keuze maken maar je weet nog niet hoe, bijvoorbeeld loopbaankeuzes. Dan kun je deze werkvorm inzetten. Met deze werkvorm organiseer je het toeval. Je voert één gesprek, maar met meerdere mensen en op verschillende momenten.

demonstratie 

beschrijving

 1. Beschrijf de situatie waar de keuze over gaat, waar je advies van anderen over wilt inwinnen.
 2. Kies drie mensen bij wie je advies wilt inwinnen. Mensen waarvan je zeker weet dat je ze de komende tijd zult ontmoeten en bij wie je de gelegenheid hebt om een gesprek over jouw situatie te voeren. Schrijf de namen van deze personen op losse briefjes (stap 1).
 3. Maak een tweede serie met briefjes, nu met de cijfers 1, 2 en 3 (stap 2). Leg de briefjes uit stap 1 en 2 willekeurig bij elkaar. Dus bij cijfer 1 staat naam X, bij cijfer 2 staat naam Y en bij cijfer 3 staat naam Z.
 4. Schud de kaarten, houd de grijze kanten boven. Leg vervolgens bij ieder cijfer, blind een kaart neer.
 5. De persoon bij cijfer 1, is de eerste die je een vraag stelt. De vraag die je blind getrokken hebt, in relatie tot de keuze die je moet maken.Je hoeft de vraag niet letterlijk te stellen, je kunt de vraag ook in je achterhoofd houden in het contact met die persoon.
 6. Daarna, niet eerder, gebruik je de volgende vraag, die bij cijfer 2 ligt met de persoon die bij cijfer twee ligt. Je gebruikt nu de input uit het eerdere gesprek. Het is een andere persoon, een ander moment, een andere vraag maar voor jou is het een gesprek. En dat doe je ook voor de derde persoon met de derde vraag.
 7. Gebruik alle informatie, vanuit de verschillende invalshoeken die je nu hebt om een plan te maken of een besluit te nemen voor een eerste stap naar jouw keuze.

variaties

 • In plaats van de antwoorden en reacties van de mensen met wie je gesproken hebt in je hoofd te verwerken, kun je ze ook op wat creatievere wijze verwerken. Maak bijvoorbeeld een tekening of plattegrond waarin je de elementen waar zij nadruk op legden, plaats biedt. Zo kun je er ook naar kijken in plaats van er alleen over te denken.
 • Vraag degenen die je betrekt bij dit gesprek aan het einde van het gesprek om een advies in vorm van een vraag.
 • Je zou het proces nog kunnen uitbreiden met een laatste vraag: aan jezelf. Die kies je op dezelfde wijze als waarop je de andere vragen gekozen hebt.

aandachtspunten en tips

 • Zorg dat de mensen die je kiest om advies in te winnen, uit verschillende delen van je leven komen. Dus iemand uit je privé-omgeving, iemand van je werk, iemand van de sportvereniging of vrijwilligerswerk dat je mogelijk doet. Zoek de variatie op. Want hoewel de context steeds anders is en je misschien andere delen van jezelf laat zien, je brengt wel altijd jezelf mee.
 • Je zou het aantal mensen dat je op deze manier om advies vraagt, kunnen uitbreiden naar 5. Je krijgt dan rijkere informatie maar het vraagt meer discipline.
 • Zorg dat er enige tijd, minimaal een paar uur, tussen het ene gesprek en het andere gesprek zit. Laat het geheel echter niet langer duren dan een week. Zo zorg je voor een goede spanningsboog.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments