Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/movingquest/domains/moving-questions.com/public_html/wp-content/plugins/sfwd-lms/themes/ld30/templates/topic.php on line 71
Bekijk de video voor een demonstratie van deze werkvorm of lees de beschrijving, inclusief variaties, aandachtspunten en tips. Suggesties voor toepassing van deze werkvorm:

selfcoaching

1-op-1 coaching

intervisie

persoonlijke ontwikkeling

systemisch werk

context

Deze werkvorm blinkt uit in eenvoud en elegantie: je werkt met slechts één vraag en zoekt op die vraag ten minste zeven antwoorden.

demonstratie

beschrijving

  1. De start is een casus. Een probleem of ongewenste situatie. Laat de persoon met wie je werkt er iets over vertellen of schrijf het op als je alleen werkt.
  2. Kies als begeleider een vraag die het beste past bij de beschrijving, zonder uit te leggen waarom je deze vraag kiest. Als je het zou uitleggen dan kleur je situatie in, naar hoe jij het interpreteert.
  3. Laat de vraag op tenminste zeven manieren beantwoorden. Eén vraag, zeven antwoorden. Ieder antwoord moet relevant en waar zijn. De eerste paar antwoorden zullen komen uit de ratio, uit bekend terrein. De daaropvolgende antwoorden worden steeds interessanter omdat er nieuwe verbindingen gelegd moeten worden om de antwoorden te kunnen vinden. In die nieuwe verbindingen liggen nieuwe mogelijkheden, nieuwe informatie en daarmee nieuwe oplossingen. Als dat na zeven antwoorden nog niet gebeurd is, vraag dan om tien antwoorden.
  4. Vaak leidt het vinden van antwoorden tot nieuwe inzichten met ideeën voor volgende stappen. Als dat niet automatisch gebeurt, rond deze werkvorm dan af met de vraag: ‘en nu?

variaties

  • Je kunt deze werkvorm heel goed op afstand gebruiken. Je vraagt de ander om bijvoorbeeld via een WhatsApp audiobericht, de situatie die hij/zij wil inbrengen om te onderzoeken, in te spreken. Jij kiest er dan een vraag bij en stuurt een foto van die vraag naar de ander.
  • In plaats van gericht een vraag te kiezen, kun je ook een willekeurige vraag uit de kaartenset nemen. Spreek wel vooraf af dat je de éérste kaart neemt en niet gaat onderhandelen over de willekeurig gekozen vraag.
  • Spreek af om de antwoorden niet direct achter elkaar te geven maar om een week lang, iedere dag een nieuw antwoord te vinden. Je zou een vast tijdstip kunnen afspreken waarop je de antwoorden steeds ontvangt.

aandachtspunten en tips

  • Bij voorkeur worden de antwoorden opgeschreven. Niet via een toetsenbord maar gewoon ouderwets met een pen. Op deze manier wordt degene die deze werkvorm gebruikt niet afgeleid door typefouten èn het schrijven met de hand levert een ander soort verbinding in de hersenen op. Een die niet zo vaak meer gebruikt wordt en dus van extra toegevoegde waarde is.
  • Als je een vorm kiest waar tijd zit tussen de antwoorden, zorg dan voor een sterk commitment. Het is prachtig om meerdere dagen op dezelfde vraag te kauwen en serieus zelfonderzoek te doen op deze manier, maar de realiteit is voor veel mensen ook dat ze snel afgeleid zijn en de vraag gemakkelijk vergeten.
  • Probeer of het beantwoorden van de vraag kan worden ingevoegd in een dagelijkse routine. Bijvoorbeeld na een dagelijkse meditatie.

jouw ervaring

Heb je ervaring met deze werkvorm? Leuk als je deelt hoe je het gebruikt hebt. En nog leuker als je je eigen variaties en tips toevoegt! Schrijf je reactie in het witte vlak hieronder.

Bepaal zelf of je je naam en eventueel contactgegevens toevoegt maar reacties die te veel naar promotie neigen, zullen worden verwijderd.

 

0 Comments